Lézeres Egytengelyűség Beállítás

Azon gépcsoportok esetében ahol a motor és a hajtott gép tengelykapcsolóval csatlakozik egymáshoz az egyik leggyakoribb meghiásodás a helytelen tengelyvonal beállításból adódik.

Hol várható, hogy beállítási hibát találunk?

Ahol forgó tengelyek vannak, szükség van beállításra. A magasabb fordulatszám pontosabb beállítást igényel. Amennyiben magas a rezgés, az első, hogy ellenőrizze a beállítást.

A rosszul beállított gép több energiát használ?

A rosszul beállított tengelyek többleterőt generálnak a csapágyakon és a tengelykapcsolón.

Ezek az erők súrlódást és hőt fejlesztenek, melyet jól fel lehet ismerni hőkamerás vizsgálattal. Szükség van beállításra rugalmas tengelykapcsolónál is?

A tengelykapcsolók szerepe a nyomatékok átadása a hajtó tengelyről a hajtott tengelyre. A rugalmas tengelykapcsolók kiegyenlítik az esetleges feszüléseket amikor a berendezés úgynevezett stacionér állapotban van, felfut, vagy leáll. Ilyenkor , rövid ideig fel tudnak venni kismértékű beállítási hibákat. Azonban az elemek gyorsan megkopnak, ha a feszülések folyamatosan jelen vannak. Szükség van a rugalmas tengelykapcsolók beállítására is.

Új berendezések esetén is ellenőrizni kell a beállítást?

Egy berendezés, mint pl. egy motor és egy szivattyú gyakran érkezik alapkeretre szerelve. Csak le kell telepíteni és elindítani. Azonban a szállító által elkészített beállítás nem minden esetben marad meg, ha a keretet lecsavaroztuk a betonra, és csatlakoztattuk a csővezetékekhez. Ezután minden esetben ellenőrizni kell a beállítást!

Miért nem elég, ha javításkor megjegyzem a gép korábbi pozícióját, és ugyanoda visszarakom?

Mielőtt elmozgatod a berendezést, meg kell jelölni a korábbi pozícióját a kereten. Azonban nem tudhatod, hogy kellő pontossággal jelöltél-e. A szükséges beállítási pontosság egy normál motor-szivattyú esetében 0,08 mm/m, vagy jobb. Fontos, hogy ellenőrizd a tengelyvonalat, és állítsd be a gépet tűrésen belülre, mielőtt elindítod.

EasyLaser E-420 műszer

FEL!